Važenje pasoša
Vazenje pasosa

Važenje pasoša treba provjeriti blagovremeno prije polaska na put. Da li imate ispravan putni dokument? Koliko treba da važi pasoš?

Isparavan putni dokument mora da ispunjava sve sledeće uslove:

  1. Datum isteka je najmanje 6 mjeseci nakon planiranog datuma povratka sa putovanja
  2. Posjeduje najmanje 2 prazne strane
  3. Posjeduje sve vize koje su potrebne za zemlje u kojima presijedate na putu do krajnje destinacije, i naravno vizu za krajnju destinaciju.

Prije puta neophodno je da provjerite sa ambasadama/konzulatima država u koje putujete da li je za vaš pasoš potrebna neka viza, i šta je potrebno od dokumentacije za njeno dobijanje.

GlobeTracker nije nadležan za davanje informacija da li je za vaš pasoš potrebna tranzitna viza za aerodrom na kome presijedate, niti da li vam je potrebna turistička viza za krajnju destinaciju. Neophodno je da pozovete nadležne institucije kako biste dobiti tačne i pouzdane informacije. Ovdje možete pronaći informacije za vizu za Zanzibar. Ipak, oslanjajuci se na informacije dobijene od izvora koji nisu zvanične institucije rizikujete da vam bude odbijen ulazak u državu, ili ukrcavanje na let za koji ste kupili kartu.

Takođe, ukoliko imate neke neplaćene kazne, biće vam zabranjen izlazak iz države pa je potrebno to blagovremeno regulisati.

Detaljnije o preduslovima za izlazak iz države, tranzit i ulazak u državu koja je kranja destinacija na vašem putovanju možete pročitati na sajtu Ministarstva unutrasnih poslova. Ukoliko koristite pasoš koji je izdala Republika Srbija, na istom sajtu možete provjeriti da li vam je potrebna viza za neku od država. Kako se vizni uslovi jako često mijenjaju, tu informaciju je potrebno provjeriti sa nadležnom ambasadom/konzulatom.

Vizni propisi se stalno mijenjaju, i GlobeTracker ne može znati da li je za određeni pasoš potrebna neka viza. Molimo vas da blagovremeno kontaktirate telefonom ambasadu/konzulat države za koju niste sigurni da li vam je potrebna neka viza.