17 dana
Trajanje
Vise termina
Grupni polazak
Bez doplate!
Fakultativni izleti
Garantovan
polazak
Kids friendly
putovanje
Zanzibar + Safari + Kenija + Tanzanija

Ekspedicija safari Afrika 1599e

Cene su sa uracunatim black friday popustom od 100e po osobi za sve online prijave do 30.11.2021.

Ako ste ikada razmišljali o pravoj avanturističkoj ekspediciji u kojoj ćete se družiti sa autentičnim plemenima, ići na safari i posmatrati sa samo par metara surovi lanac ishrane u divljini afričke savane, sa strahopoštovanjem se diviti vrhovima Kilimandžara dok šetate kroz plantaže kafe i banana, upoznati tradicionalan način života stanovnika pitomih afričkih sela, istraživati tropsko ostrvo, i na kraju na pustoj plaži u hladu kokosove palme sumirati utiske, sada je pravo vreme da to i ostvarite… Afrika zove. Upoznaćemo na najbolji način pravo srce i dušu crnog kontinenta avanturom koju je malo ljudi imalo priliku da doživi… Iskoristite naše bogato iskustvo, znanje i strast, i pridružite se ovoj neverovatnoj i nezaboravnoj pustolovini po ceni nižoj nego ikada!

Dvodnevni safari i punpansion

Safari - BEZ doplate

BEZ doplate za dvodnevni safari i pun pansion u famoznoj Masai Mari – kenijskom delu Serengeti oblasti. Serengeti je oblast koja se prostire na severu Tanzanije i jugozapadu Kenije. Jedno od najboljih mesta na planeti za safari, i mesto gde se snimaju dokumentarci koje gledamo na Nacionalnoj geografiji. Neverovatna koncentracija svih životinja u svom prirodnom staništu – lavovi, leopardi, nilski konji, slonovi, žirafe, razne vrste ptica…

 

 

Lav - Safari Serengeti kenija tanzanija zanzibar globetrackeer

Najveći broj lavova od svih nacionalnih parkova. Ovde možemo videti obe vrste nosoroga, belog, a i crnog koji je kritično ugrožena vrsta, najviše zbog lovokradica koji ga ubijaju samo zbog roga.

Masai pleme

Saznajte mnoge tajne Masai plemena… zašto se nekoj deci izbijaju prednji zubi, koliko daleko idu po vodu, zbog čega je bitno pred ženidbu da što više skoče, da li je mit da moraju za punoletstvo da ubiju lava, da li je poljubac zabranjen, da li su možda i do njih stigli mobilni telefoni… i još mnogo, mnogo toga. Imaćemo priliku da na kratko budemo deo života ovih ljudi, da im posetimo domove, da probamo njihov specijalitet- kravlju krv izmešanu sa mlekom, da nam pokažu kako pale vatru, štite stoku od napada lavova, kako se leče… odigramo za rastanak jedan zajednički ples.

 

Veličanstveni Kilimandžaro

Na putu za Kilimandžaro videćemo predivne pejzaže, sela koja kao da stoje u vremenu, plantaže ananasa, stabla baobaba, veličanstveni vrh Kilimandžara, jesti slatke narandže i dapate (vrsta afričke palačinke) koje seljaci prodaju kada autobus prolazi kroz njihovo mesto.

Provešćemo ceo dan u fakultativnim izletima poput trekinga kroz prirodu i autentična sela do prvih „vrata“ Kilimandžara, polja banana, plantaže kafe, Materuni vodopad… Postoji više opcija i svako će moći da odabere ono što mu je najprivlačnije.

Zanzibar

Dobrodošli u tropski raj… San mnogih je odmor na pustoj plaži u hladu kokosove palme, a ovo ostrvo ispunjava snove. Pronađite samo svoju plažu i uživajte na vrelom afričkom suncu dok Vam osveženje pruža tek ubrani kokosov orah. Ako Vam dosadi sunčanje, leškarenje, krive palme, šarene ribice i toplo more, te vas tabani zasvrbe od “puder” peska, krenite u istraživanje ostrvske pitome džungle, zalutajte u neko od brojnih veselih sela i zapevajte sa lokalnom decom večni hit ovog ostrva “Hakuna Matata”.

 

Plivajte sa delfinima na jugu ostrva, krenite na “Blue Safari”, uživajte u afričkoj kuhinji, “navalite” na papaju, ananas i avokado. Upoznajte crvene Colobus majmune, stanovnike Jozani šume koji se osim ovde ne mogu videti nigde na svetu. Zagrlite gigantske kornjače, jedine stanovnike obližnjeg Prison ostrva. Izgubite se u lavirintima ulica kamenog grada i zviždućući neku melodiju grupe Queen pronađite kuću u kojoj je rodjen -Freddie Mercury… Stoun Town je glavni i jedini grad na Zanzibaru i gotovo da se nije promenio u poslednjih 200 godina. U njemu pronađite tragove ne tako davne burne prošlosti. Pre samo 100 godina na Zanzibaru u Kamenom gradu, se nalazila najveća pijaca robova na koju su dovođeni robovi iz čitave Afrike.

Grupni zagarantovani polasci svakog meseca

Termini, cene

Zanzibar blue safari

 

Termini promo polazaka  18.12.2021. /26.12.2021. / 08.01.2022./ 15.01.2022. /27.01.2022./ 03.02.2022. / 17.06.2022.
Trajanje birate: 17 ili vise dana po izboru
Uracunato SVE: Aviokarta Takse Dvodnevni safari + PUNPANSION Smestaj + dorucak Svi izleti na Zanzibaru Transferi Vodici
Cena za odrasle: vec od 1599e total
Cena za decu: Avantura je pogodna za decu od 4 i vise godina. Popust za decu 4-7 godina 200e, popust za decu 7-12 godina 100e

Izleti BEZ doplate

Kada ste poslednji put bili na putovanju na kome niste morali da doplacujete fakultative? U cilju promocije avanturistickog turizma svi putnici dobijaju paket izleta u trzisnoj vrednosti od preko 300$!

Moshi HOT SPRINGS
Kendwa plaza na severu
Tropska Jozani šuma sa endemskim majmunima
Prison island sa džinovskim kornjačama
Tura začina sa degustuacijom tropskog voca
Gradska tura – Stone town
Seoska tura
Laguna sa dzinovskim morskim zvezdama
Pingwe plaza i cuveni The Rock restoran
Dongwe plaza
Basta algi i Paje plaza

Birate beach house ili 4* resort

Zanzibar smestaj

U svakom terminu za safari birate 2* smestaj ili 4* resort na Zanzibaru (350e po osobi doplata za upgrade u 4* resort) i dorucak ili polupansion (70e po osobi doplata za polupansion). Bez obrzira da li odaberete 2*East Africa ili 4*Khulala ocean blue resort, uzivacete u premium smestaju u centru svih desavanja. Oba smestaja su u autenticnom africkom enterijeru, cisti, uredni i bezbedni.

4* Khulala ocean blue resort


2*East Africa

Van klasičnih turističkih ruta vodimo Vas da na pravi autentičan način doživite lepote crnog kontinenta i uživate na tropskom Zanzibaru. Safari, migracije, malena afrička sela, druženje sa Masai plemenom, Kilimandžaro, Zanzibar… u ovoj pustolovini Vas čeka čudesan svet Afrike na GlobeTracker način – „Out of Maps“!

Imate pitanje ili zelite da se prijavite?

Pošaljite zahtev za ponudom

Cene su sa uracunatim black friday popustom od 100e po osobi za sve online prijave do 30.11.2021.

Additional information

DržaveKenija, Tanzanija, Zanzibar
1

Dan 1

Polazak iz Beograda/Zagreba ili nekog od ostalih aerodroma u okruženju za Najrobi sa usputnim presedanjem.

2-3

Dan 2-3

NAJROBI

U jutarnjim časovima slećemo na aerodrom u Najrobiju (u zavisnosti od avioprevoznika), u kojem počinje naša Afrička ekspedicija. Transfer do hotela… Imamo dva dana za interesantne fakultativne obilaske atrakcija u Najrobiju: poseta sirotištu za slonove u kojem su smešteni mladunci slonova i nosoroga iz cele Kenije, a kojima su u krivolovu stradale majke; poseta kući-muzeju čuvene Karen Bilksen, koji sa sobom nosi zanimljivu istinitu priču po kojoj je napisana knjiga, a kasnije i snimljen čuveni film sa Meril Strip u glavnoj ulozi -“Moja Afrika”; nacionalni muzej; poseta Kiberi-najvećem slamu Afrike… Naravno, ne treba propustiti ni večeru u nadaleko poznatom restoranu “Carnivore” (sjajan ambijent, posluga šašavo obučena i prilika da probate krokodilski odrezak, ćufte od noja i razne neobične specijalitete)…

4

Dan 4

Safari

Ujutru krećemo terenskim vozilima ka jugozapadu Kenije sa usputnim zadržavanjem u mestu Narok radi ručka. Avantura počinje! Sledi dvodnevni safari u najpoznatijem rezervatu na svetu-Masai Mari, carstvu koje dele afričke zveri i ostala divljač, sa Masai ratnicima. Sa samo par metara uverite se u surovost zakona divljine, borba za život ne prestaje…

Upoznajte sve divlje životinje sa ovih prostora u prirodnom okruženju, lavovi, zebre, slonovi, nosorozi, antilope, hijene, lešinari… savana ključa. Ako nas posluži sreća, možemo biti svedoci najveće migracije životinja na planeti, kada stotine hiljada gnuova u potrazi za pašnjacima prelazi reku Maru prepunu krokodila. Uveče se vraćamo u kamp i noćimo u udobnim šatorima okruženim akacijama, dok se u daljini čuju zvuci divljine.

5

Dan 5

Masai pleme

Budimo se pre izlaska sunca i čekamo ga u savani… ovo je ujedno i vreme kada su predatori najaktivniji pa možemo prisustvovati lovu. Nakon toga nastavljamo istraživanje savane posle čega se vraćamo u kamp i odlazimo do sela plemena Masai ratnika.

Saznajte mnoge tajne Masai plemena, zašto se nekoj deci izbijaju prednji zubi, koliko daleko idu po vodu, zbog čega je bitno pred ženidbu da što više skoče, da li je mit da moraju za punoletstvo da ubiju lava, da li je poljubac zabranjen, da li su možda i do njih stigli mobilni telefoni… i još mnogo mnogo toga. Imaćemo priliku da na kratko budemo deo života ovih ljudi, da im posetimo domove, da probamo njihov specijalitet- kravlju krv izmešanu sa mlekom, da nam pokažu kako pale vatru, štite stoku od napada lavova, kako se leče… Odigraćemo za rastanak jedan zajednički ples i uputiti se u Najrobi.

6

Dan 6

Tanzanija

Sledi osmočasovno putovanje lokalnim autobusom zajedno sa meštanima iz Najrobija za Moshi, gradić u podnožju Kilimandžara. Put je dosta naporan, ali utehu nam pružaju predivni pejzaži, sela koja kao da stoje u vremenu, plantaže ananasa, stabla baobaba, veličanstveni Kilimandžaro, slatke narandže i dapati (vrsta afričke palačinke) koje seljaci prodaju kada autobus prolazi kroz njihovo mesto… Oko 15h stižemo u Moshi i smeštamo se u hotel. Slobodno vreme za upoznavanje grada, noćenje. Naredni dan planiran je za neki od fakultativnih izleta:

– Prvih “vrata”planine Kilimandžaro i base camp;
– Treking kroz prirodu, polja banana, plantaže kafe, Materuni vodopad…
– Safari u Ngoro Ngoro nacionalnom parku

7-9

Dan 7-9

Kilimandžaro

Posle doručka krećemo na odabrane izlete u podnožju Kilimandžara ili na safari na krateru ugašenog vulkana. Šetaćemo kroz plantaže banana i kafe do Mataruni vodopada visokih preko 100 metara gde ćemo se okrepiti uz užinu. Potom odlazimo do lokalne zajednice gde će nam uz tradicionalni ples objasniti i demostrirati proces pečenja, mlevenja i kuvanja sveže ubrane kafe. Vraćamo se u Moshi i večeramo u lokalnom restoranu.

Sutradan u toku prepodnevnih časova lokalnim autobusom krećemo na devetočasovno (+/-1-2h) putovanje za najveći grad Tanzanije – Dar Es Salam, smeštamo se u hotel. Noćenje.

Postoji opcioni odlazak avionom iz Moshia na Zanzibar. U tom slucaju se dobija nocenje vise na Zanzibaru.

10-16

Dan 10-16

Zanzibar

Oko podne odlazimo do luke, i krećemo na dvoipočasovno putovanje okeanom… “Zanzibar nas čeka”… Dobrodošli u tropski raj.
Pronadjite samo svoju plažu i uživajte na vrelom afričkom suncu dok vam osveženje pruža tek ubrani kokosov orah. Ako vam dosadi sunčanje, leškarenje, krive palme, šarene ribice i toplo more, te vas tabani zasvrbe od “puder” peska, krenite u istraživanje ostrvske pitome džungle, zalutajte u neko od brojnih veselih sela i zapevajte sa lokalnom decom večni hit ovog ostrva “Hakuna Matata”. Plivajte sa delfinima na jugu ostrva, krenite na “Blue Safari”, uživajte u afričkoj kuhinji, “navalite” na papaju, ananas i avokado. Upoznajte crvene Colobus majmune, stanovnike Jozani šume, koji se osim ovde ne mogu videti nigde na svetu. Zagrlite gigantske kornjače, jedine stanovnike obližnjeg Prison ostrva. Izgubite se u lavirintima ulica kamenog grada i zviždudi neku melodiju grupe Queen, pronadjite kuću u kojoj je rodjen Freddie Mercury… Stone Town je glavni i jedini grad na Zanzibaru i gotovo da se nije promenio u poslednjih 200 godina. U njemu pronadjite tragove ne tako davne burne prošlosti; pre samo 100 godina na Zanzibaru u Kamenom gradu, se nalazila najveća pijaca robova na koju su dovodjeni robovi iz čitave Afrike.

Zanzibar – plaže!

Dane koristimo za beskrajno uživanje i obilaske neverovatno lepih plaža nakon što se probudimo uz zvuke talasa.

Poslednjeg dana boravka odlazak na zanzibarski aerodrom i let za povratak

17

Dan 17

Povratak

Kraj afričke avanture, stizanje u Beograd/Zagreb.

Zelite detaljnu ponudu sa avio kartom?

Pošaljite zahtev za ponudom

Potrebna je samo vakcina protiv žute groznice koju treba primiti najmanje dve nedelje pred polazak na put.
PCR test na kovid19 je neophodan svima, bez izuzetaka, ukljucujuci i vakcinisane.
Da, svim nacionalnostima bez izuzetaka potrebne su: viza za Keniju koja se dobija online, i viza za Tanzaniju koja se dobija prilikom prelaska granice. Vize koštaju po 50 usd. Putnici će na vreme dobiti sve neophodne instrukcije za dobijanje viza.
Placanje je uvek iz dve rate.
Vize nisu uračunate u trošak avanture i svaki saputnik je dužan da se o njima informiše i pribavi ih.Ovde navedene informacije koristiti će se samo kao vodič. Ne možemo preuzeti nikakvu odgovornost za upotrebu ovih informacija. Navodimo informacije iz saznanja i dugogodišnjeg iskustva, ali nije nemoguce da se vizni rezim neke zemlje iznenada promeni i zato pre avanture obratite se na vreme nadležnoj ambasadi za trenutnu i validnu informaciju.Kako sve zemlje širom sveta zahtevaju od putnika da im pasoš ima važenje duže od 6 meseci, ista pravila imaju i Kenija i Tanzanija (Zanzibar je deo Tanzanije i nije potrebna posebna viza kada dobijete tanzanijsku).Takođe potrebne su Vam minimum 2 prazne stranice u pasošu pri ulazu u svaku navedenu zemlju, nepoštovanje ovih pravila može značiti da ulaz u zemlju može i pored dobijene online vize biti odbijen.

Važna napomena

Pri ulasku i u Keniju i u Tanzaniju biće od vas zatraženo da  prikažete potvrdu vakcinacije (žutu knjižicu) protiv žute groznice. Molimo Vas da se oko vakcinacije pre puta informisete u institute za javno zdravlje.

Tako da Vam knjizica obavezno uvek pri ulasku u zemlje bude pri ruci tj. uz pasoš.

Viza za Keniju

Viza se dobija online par dana nakon apliciranja,

Zvaničan sajt preko kojeg možete izvaditi vizu je  https://www.ecitizen.go.ke/

Neophodno je registrovati lični nalog
Odabrati tip vize
Popuniti formular
Platiti taksu
Sačekati potvrdu (minimum dva radna dana) i odštampati je i pokazati je na graničnom prelazu

Pasoš mora važiti još 6 meseci

CENA-50$

NAPOMENA: Plan puta i informacije o smeštaju ćemo vam poslati mi na vaš upit kada budete želeli da aplicirate za vizu.

VIZA ZA TANZANIJU
Ne mora se izrađivati pre puta, vadi se na kopnenom graničnom prelazu. Nije potrebno ni spremanje dokumentacije, samo je potreban pasoš, potvrda o vakcinaciji (žuta knjižica) i 50$.

CENA-50$

Za Zanzibar nije potrebna dodatna viza, iz razloga što je deo Tanzanije.

Većina smeštaja ima uslugu pranja veša koja se plaća.
Besplatan doručak je obezbeđen u većini smeštaja, ali ne u svim. Tokom safarija su uključeni svi obroci.

Što se tiče ostale ishrane hranimo se po hotelima, lokalnim restoranima, a na Zanzibaru osim lokalnih kuhinja postoje mnogobrojne opcije u restoranima koji služe zapadnu kuhinju (najvise italijansku). Takodje kuhinja na Zanzibaru je bogata ribom, jastozima i morskim plodovima.

Naravno kada putujemo duže relacije autobusom hranimo se u lokalnim restoranima usput, imajte u vidu da ne zavisi od nas kada će vozač odlučiti da napravi pauzu, koliko će ta pauza trajati i da li će vam se hrana u tim lokalnim restoranima svideti,  ako želite da budete sigurni da ćete pojesti obrok po vašoj želji možete veče pre toga u restoranu hotela ili nekom obližnjem naručiti ako postoji mogućnost lunch paketa ili u supermarketu kupiti neku korisnu namirnicu ili voće.

Globetracker uvek u turu uključuje mnoge bitne troškove, nije samo ona poznata fraza u kojoj je uključen samo prevoz i smeštaj, a koja glasi  “ karta+takse+transferi+smeštaj+vodič” …  U našu navedenu cenu uključen je i dvodnevni safari sa obrocima, kao i ulaznica za rezervat Masai Mara,osim toga uključeni su i SVI izleti na Zanzibaru. Uključivanjem navedenog u cenu ture znatno smanjeni Vaši lični troškovi, mislimo da je 400 eura sasvim dovoljno za kompletan boravak za hranu, piće, voće i izlete koji nisu uključeni (trekking u podnožju Kilimandzara-oko 40$ i izleti u Nairobiu-oko 40$ sa ulaznicama).

Naravno, ovaj iznos uzmite sa rezervom, bilo je putnika koji su potrošili i dosta manje, ali i onih sto su trošili dosta više.

U navedeni iznos ne računamo masaže, koktele, alkohol…

Takođe dva “skuplja” svetski poznata famozna restorana su na našem putu i ako tamo želite jesti obrok je od 30 na više dolara.

To su “Carnivore” u Nairobiu i “The Rock” restoran na steni na Zanzibaru.

I jedno i drugo je u redu, možda je najbolja opcija kofer, ali na točkiće.

Nema trekinga i toliko neravnih terena da bi vam kofer smetao. Naravno i ranac je dobra opcija.

Na većini aktivnosti i tokom tura će biti dostupni lokalni turistički vodiči koji će se truditi da vas upoznaju sa informativnim i zanimljivim detaljima o turi, lokalitetima, kulturi naroda itd. Globetracker pratioc grupe odlično poznaje destinaciju i on služi da vam olakša boravak, da vam pruža praktične i servisne informacije, da bude tu za vas, on je veza između lokalnih saradnika i organizatora i grupe… I trudi se da doživite i zavolite destinaciju upoznajući vas sa svim prelepim mestima koje smo tokom brojnih poseta otkrili. Ali imajte na umu da njegova uloga nije da vam priča istorijske i ostale edukativne činjenice o destinaciji.
Kenija i Tanzanija su na GMT +3 (nas region je  GMT +1, sto znaci da je tamo vreme 2 sata ispred naseg).
Swahili je službeni jezik kako Zanzibara tako i skoro cele Istocne Afrike (Kenija, Tanzanija, Uganda…) Vrlo lak za ucenje i simpatican za slusanje, verovatno svi znate na Swahiliju da kazete “Hakuna Matata” (nema problema) Engleski je takodje široko rasprostranjen vecina stanovnistva ostrva ga  govori, od male dece do starijh ljudi.

Nije obavezno, ali  je nasa iskrena preporuka i savet

Minimalno sto morate imati je polisa zdravstveno osiguranja koja pokriva eventualne hitnu medicinsku pomoc.

Globetracker ne pruža usluge osiguranja i neće biti odgovoran za vaše zdravlje i zdravstveno stanje, niti je duzan da pokriva troskove lekarskih pregleda i medicinskih usluga (od banalnih ali ne tako prijatnih stvari tipa da vas zaboli zub, da vam pozli, da se posecete, stanete na jeza… do ozbiljnijh situacija)

Zdravstveno osiguranje koje ste izvadili pre puta sluzi za to   za to sluzi putno zdravstveno osiguranje.

Pre puta se javite nekoj od osiguravajucih kuca, navedite zemlje koje cete posetiti i raspitajte se o uslovima i koje polise nude. Neke od osiguravajucih kuca su Uniqa, DDOR, Delta Generaly, Winer… Cena  nije prevelika a moze mnogo da znaci, mada je uvek najbolje kada ostane neiskorisceno 🙂

U Keniji i Tanzaniji se ne podrazumeva da u restoranima ili hotelskom osoblju ostavljate baksis niti mi to preporucujemo osim . ako ste zaista zadovoljnii uslugom.

JEDINO je obicaj i podrazumeva se da baksis date vozacu sa kojim idete na safari. Sa njim cete provesti 2/3 dana od kada ne svane dok ne smrkne. Od njega najvise zavisi kakav cete safari imati, koliko ce se potruditi da u savani otkrje tajne, pronadje divlje zivotinje, “zavlaci” se u grmlje, travu, trezeci akciju, uspavanog lava, stajuci da vam omoguci dobre fotografije i da se osecate kao u dokumentarcu Nacionalne Geografije. Nasi saradnici su  ponosni što imaju neke od najboljih vozaca koji rade ono što vole. Neki minimalan iznos je 10$, pa u zavisnosti od toga kako budete zadovoljni mozete ga pocastiti sa jos 5-10.

★ Kopiju avionske karte

★ Kopiju pasosa  (pozeljno da je imate i na mejlu )

★ Putnu apoteku(lekove nositi u originalnim pakovanjima). Preporucujemo lekove protiv bolova, zastitu od dijareje (probiotik, aktivni ugalj), antibiotic, lek za spustanje temperature, flaster, zavoj, alcohol, jod i ostale lekove koje eventualno koristite i kod kuce.

★ Putno osiguranje

★Ranac od oko 25L pogodan za izlete tokom avanture, rucni prtljag itd.

★ Osim donjeg rublja, omiljenih majci i kratke garderobe potrebno je poneti i par stvari dugih rukava i nogavica jer noci na safariju i u Nairobiu mogu biti svezije narocito u period naseg leta. Takodje dug rukav obavezno stavite u ranac koji nosite sa sobom u avionu jer se desava da su na aerodromu  niske temperature kao i u avionu pa je kratak rukav neadekvatan tim temperaturama

★ jedne sportske patike i jedan/dva para papuca

★ Kapa ili šešir

★ Repelent za komarce ( autan je sasvim ok, autan “jungle” sa vecim procentom deeta je jos bolje resenje)

★ Kremu za zaštitu od sunca (preporuča se SPF 30 i veci)

★ Pribor za licnu higijenu (cetkica za zube, pasta, maramice, sapun, ulosci…)

★Baterijska lampa

★ Fotoaparat pozeljno sa dobrim zumom i po mogucstvu rezervnom baterijom

★Power bank externu bateriju( necete svuda moci napuniti svoj telefon, gopro kameru  ili manji fotoaparat)

★ Ručni sat (sa alarmom)

★ Novčanik pojas koji se nosi ispod odece i u kojem drzite nova ci pasos, popularni “Money Belt”

★ Sunčane naočare

★ Mala katanac za kofer ili rajfeslus ranca

★ Travel Adaptor prilagodjen njihovim uticnicama

★ Dobru knjigu ili časopis, za prekratiti vreme u putu ili za uzivanje na plaza

*** Preporučujemo da nakit i dragocenosti koje vam nisu potrebni na avanturi ovog tipa  ostavite kod kuće.

Isplativije je poneti dolare.
Da, potreban je adapter kao na slici:

Uticnica Zanzibar
Uticnica Zanzibar