Putnik koji se prijavio na putovanje van prostorija TA GlobeTracker, i ne želi da dođe do prostorija agencija da potpiše ugovor o putovanju (zbog nekih razloga je spriječen, iz drugog grada je ili druge drzave i slično) u obavezi je da se sam upozna sa dokumentima Ugovor o putovanje i Opsti uslovi putovanja preko internet stranice agencije Globetracker ili putem emejla. Putnik je u tom slučaju u obavezi da odštampa Ugovor o putovanju koji je na internet stranici agencije, popuni ga, potpiše i proslijedi agenciji na email adresu.

Ugovor o putovanju je pravni sporazum između putničke agencije ili organizatora putovanja i putnika koji reguliše uslove i obaveze u vezi s organizacijom i pružanjem turističkog aranžmana ili putovanja. Ovaj ugovor je formalni dokument koji se zaključuje pre putovanja kako bi se obe strane zaštitile i definisale svoja prava i obaveze tokom putovanja.

Ugovor o putovanju obično sadrži sledeće ključne informacije:

1. Podaci o putničkoj agenciji ili organizatoru putovanja: Ime, adresa, kontakt informacije i sve relevantne identifikacione informacije o agenciji koja organizuje putovanje.

2. Podaci o putniku: Ime, prezime, adresa i druge lične informacije o putniku ili putnicima koji učestvuju u putovanju.

3. Opis putovanja: Detaljan opis putovanja, uključujući destinaciju, datume polaska i povratka, itinerer, smeštaj, prevoz i sve uključene usluge.

4. Cena putovanja: Ukupna cena putovanja, kao i informacije o mogućim dodatnim troškovima i načinima plaćanja.

5. Uslovi plaćanja i otkazivanja: Informacije o rokovima plaćanja, uslovima za otkazivanje putovanja, mogućim kaznama za otkazivanje ili promene rezervacije.

6. Osiguranje i zaštita putnika: Informacije o opcionim osiguranjima koja su dostupna putnicima i šta ona pokrivaju, kao i odredbe o zaštiti prava putnika tokom putovanja.

7. Odgovornost organizatora putovanja: Obeležavanje odgovornosti organizatora putovanja u slučaju promena itinerera, kašnjenja, otkazivanja, gubitka prtljaga i drugih nepredviđenih situacija.

8. Zaštita ličnih podataka: Odeljak koji se odnosi na zaštitu ličnih podataka putnika koje putnička agencija prikuplja tokom procesa rezervacije i putovanja.

9. Nikada ni u kom slučaju, bez izuzetaka, nije moguć jednostrani raskid ugovora na zahtev putnika bez plaćanja svih oportunitetnih troškova, kao i refundacije svih načinjenih troškova i plaćanja svih do tada pruženih usluga. Trošak jednostranog raskida ugovora o putovanju, tj. odustajanja od putovanja/otkaza učešća na putovanju, može i biće do 100% ugovorenih iznosa.

Ugovor o putovanju je važan dokument jer pruža putniku jasne informacije o uslovima putovanja i štiti njegova prava tokom celog putovanja. Putnik treba pažljivo da pročita ugovor pre nego što ga potpiše i obavezno da postavlja pitanja ukoliko nešto nije jasno.