Putovanja u korona doba

Putovanja na daleke destinacije u doba korone se svakodnevno realizuju. Grupna i zagarantovana putovanja i dalje imamo na svakih 10ak dana a destinacije koje su otvorene za turiste su Kenija, Tanzanija, Zanzibar i Maldivi. Korona virus i dalje izaziva zabrinutost širom sveta, a mi u GlobeTracker udruženju pratimo situaciju i sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije. Shvatamo novonastalu situaciju veoma ozbiljno i bezbednost putnika stavljamo na prvo mesto!

Pre putovanja

Kupovina aviokarte je prvi korak za svako putovanje. Ne postoji scenario u kome zbog korone putniku propada uplacena aviokarta. Aviokarte sada vaze cak 2 godine!

Pre putovanja neophodno je da putnik proveri da li je za ulazak u avion, ili za tranzit, ili za ulazak na krajnju destinaciju potreban negativan PCR test. To je moguce proveriti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova

Preporuka je uplatiti putno zdravstveno osiguranje sa KOVID19 pokricem. Za sve destinacije iz nase ponude moguce je uplatiti putno zdravstveno korona osiguranje kod Dunav osiguranja.

Negativan scenario

Ako pred polazak na putovanje putnik ima pozitivan PCR test na koronu tada je moguce bez placanja penala promeniti datum putovanja i to u periodu od cak 2 godine. Nov datum putovanja nije neophodno odmah odabrati.

Vreme zatvaranja aerodroma i granica je iza nas. Aviosaobracaj se odvija cak i u zemljama koje imaju na snazi policijski cas i zabranu kretanja. Povratak u maticnu drzavu je moguc cak i u slucaju da ta drzava ima zatvorene granice za turiste. Tranzit je moguc cak i kroz drzave u koje nije moguce uci na duzi period.

U slucaju da ipak dodje do zatvaranja aerodroma, zatvaranje granica itd putnik ima vise opcija:

  • Povracaj novca
  • Promena termina putovanja bez placanja penala
  • Zamena karte za vaucer uvecan za 10%
  • Zamena karte za loyalty poene tj milje

U slucaju da dodje do otkazivanja leta, putnik se besplatno prebacuje na prvi naredni let.

Putovanje do destinacije

Putovanja na daleke destinacije su vec pocela da se realizuju uobicajnim tempom. U ovom trenutku situacija je sledeća:

– Obavezno je nošenje zaštitne maske i vizira tokom boravka na aerodromu, i tokom letova. Masku je obavezno nositi sve vreme.

– Na svim graničnim prelazima je neophodno bezkontaktno merenje telesne temperature

– Za pojedine destinacije je neophodan negativan PCR test

– Putna zdravstvena osiguranja sada nude i pokriće od COVID19 bolesti

– Avioni imaju dodatne HEPA i UV filtere koji onemogućavaju širenje virusa.

Boravak na dalekim destinacijama

deca zanzibar korona

Empirijska istrazivanje je pokazalo da ako se postuju mere predostroznosti, i ako se putuje u zemlje sa malim brojem slucajeva COVID19, tada putovanja ne predstavljaju nikakav dodatan rizik u odnosu na boravak na Balkanu. Naprotiv – u mnogim drzavama je epidemioloska situacija daleko bolja nego u zemljama Balkana.

Povratak u Srbiju

Za povratak u Srbiju, i/ili tranzit u konekcionom aerodromu, moze biti neophodan PCR test. Primera radi, za tranzit u Dubaiu je neophodan negativan PCR test bez obzira da li je putnik vakcinisan ili ne. Informacije o putnim propisima, ukljucujuci tu i PCR i vizne propise, je neophodno proveriti u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, ambasadai drzave kroz koju se tranzitita i u aviokompaniji cije usluge se koriste. Sve izvore je neophodno kontaktirati blagovremeno pred svaki let, u suprotnom rizikuje se zabrana ukrcavanja na let za koji putnik ima kupljenu aviokartu.