Priprema za uspon na Kilimandzaro

Priprema za uspon na vrh planine Kilimanjaro je ključna za uspešno i sigurno iskustvo. Evo nekoliko važnih koraka:

 1. Fizička priprema: Počnite sa redovnim vežbanjem najmanje šest meseci pre putovanja. Uključite kardio vežbe, planinarenje (po mogućstvu na većim nadmorskim visinama), i vežbe snage. Ovo će pomoći vašem telu da se prilagodi dugim pešačenjima i napornom usponu.
 2. Aklimatizacija: Kilimanjaro je visoka planina, i rizik od visinske bolesti je realan. Birajte ture koje traju duže i omogućavaju postepeno penjanje, kako bi se vaše telo aklimatizovalo na visinu.
 3. Oprema: Opremite se kvalitetnom planinarskom opremom. To uključuje:
  • Dobre, unapred uhodane planinarske cipele.
  • Slojevitu odeću koja će vas štititi od hladnoće, vetra i sunca.
  • Zaštitu za glavu (kapa, šešir), rukavice, i zaštitne naočare.
  • Dnevni ranac sa hidratacionim sistemom ili bocama za vodu.
  • Kvalitetnu spavaću vreću prilagođenu niskim temperaturama.
 4. Zdravlje i medicina: Konsultujte se sa svojim lekarom pre puta. Razmotrite uzimanje lekova za visinsku bolest i obavezno ponesite osnovni medicinski kit.
 5. Ishrana i hidratacija: Pijte puno vode i jedite dovoljno kaloričnu hranu tokom penjanja. Dehidratacija i loša ishrana mogu povećati rizik od visinske bolesti.
 6. Mentalna priprema: Budite spremni na fizičke i mentalne izazove. Očekujte teške uslove i budite mentalno spremni da se suočite sa njima.
 7. Vodič i podrška: Koristite usluge profesionalnih vodiča i podrške. Oni će vam pomoći u navigaciji, pružiti neophodnu podršku i savete tokom uspona.
 8. Putno osiguranje: Preporučljivo je imati putno osiguranje koje pokriva visoku nadmorsku visinu i evakuaciju u slučaju nužde.
 9. Upoznavanje sa lokalnom kulturom: Upoznajte se sa lokalnom kulturom i običajima Tanzanije. Poštovanje lokalnih zajednica i okoline je važan deo vaše avanture.

Ovo su osnovni koraci koji će vam pomoći da se pripremite za ovu avanturu. Svaki korak je važan kako biste osigurali bezbedno i ugodno iskustvo a prvi korak je svakako blagovremena prijava na putovanje “EKSPEDICIJA KILIMADŽARO” kako biste obezbedili mesta po najnizoj ceni i dovoljno vremena za pripremu za ovaj izazov!